natura
AKTUALNO
natura MOBITEL
AKTUALNO
previous arrow
previous arrow
next arrow
next arrow

Sve vas pozivamo na otvorenje izložbe List do lista umjetnice Dine Zebec.

Privremena izložba List do lista trajat će do 28.10.2023. godine.
Umjetnica Dina Zebec diplomirala je na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci te tako stekla titulu magistra likovne pedagogije. U svom radu istražuje prirodne forme i stvara radove ekološke tematike. Od diplomskog serijala Šuma pa do ciklusa List do lista, umjetnica prvenstveno koristi biljne motive te u svoje radove kolažiranjem ili utiskivanjem uklapa biljke koje pronalazi u svom okruženju.
U ciklusu List do lista, prikazuje se isključivo motiv lista koji simbolički predstavlja prirodni, ali i životni ciklus. U proljeće, list označava život i rađanje, no u jesen, kad padne, on simbolizira kraj i smrt. U tim prirodnim promjenama uočava se transformacija, ali i stvaranje novog procesa, što se povezuje i s ljudskim životima. Radovi prikazuju doslovan prikaz motiva, ali i skrivenu poruku o krhkosti, sjećanju, nepredvidljivosti i prolaznosti.
Proces otiskivanja grafike u potpunosti je ekološki. Umjetnica kombinira alternativne i netoksične grafičke tehnike, a kao matricu koristi raznovrsno lišće koje otiskuje na papir. Tako ih preša u kombinaciji s prirodnim bojilima te ih zagrijava kako bi listovi pustili svoju prirodnu boju i ostavili trag na papiru.


Na dan otvorenja izložbe, ulaz u Centar za posjetitelje je besplatan. Nakon otvorenja izložbe, imate priliku sudjelovati na radionici RUČNA IZRADA PAPIRA.